Intensjon


Min intensjon


Marianne Haraldsen maler intuitivt og ekspressivt, ofte basert på organiske former. Musikk utgjør en viktig del og gir inspirasjon i hennes arbeidsprosess. Hun er opptatt av farger, bevegelighet og dybden som oppstår i møtet mellom lyse og mørke fargeklanger. Den rå ekspressive streken gir liv og bevegelse til de gjennomskinnelige flatene. Lag med maling, noen ganger med ørsmå nyanseforskjeller i fargen, flyter over hverandre og skaper rom. De tynne lagene er gjennomskinnelige i seg selv, men samlet oppstår en dybde og ugjennomtrengelighet.
Motsetninger og kontraster både i naturen og i mennesket opptar henne. Det energifulle og sarte, det kraftige og det myke, lett lys og tungt mørke.

Med store lerret liggende rett på gulvet sirkler hun rundt arbeidene sine og skaper motivet fra flere vinkler. Store bevegelser, brede malerkoster og svamper jobber inn farge og form. Med pastellkritt, akrylpenner og kull, skapes en følelse av bevegelighet og fart.

Lars Eltons beskrivelse, mai 2017


Blått regnes som en” kald”  farge. Slik er det ikke i Marianne Haraldsens malerier. De preges av lys, luft, og varme farger også i det blå. De varme fargene kontrasteres gjerne mot den sære Payne´s grey, som hun synes oppfører seg komplementært sammen med en del andre farger. Den lettheten hun tryller fram på sine lerreter har en innbydende dynamikk som inviterer

tilskuerne inn i bildene. Der møter vi –nå for tiden- baller og kuler som sveverrundt i et udefinerbart rom. De dytter borti hverandre, ligger oppå hverandre og sjongleres i en runddans der komposisjonen balanseres med de virkemidler som er til stede.

Marianne Haraldsen er en aktiv maler i den betydning at hun gjerne lar lerretet ligge på gulvet mens hun går rundt det og angriper motivet fra alle kanter. Dette gjør hun fordi hun liker perspektivet når hun ser ting ovenfra. Derfor er det også mulig å snu bildene hennes rundt. De svevende motivene har sjelden et tyngdepunkt som tvinger komposisjonen inn i en fastlagt opp og ned løsning. Hun jobber med akrylmaling som hun gjerne blander med pastellkritt og kull. Dette gir maleriene et lett og luftig preg der gjennomskinnelige farger legges lag på

lag. Å få slike malerier til å komme forbi det opplagte er en krevende kunst. I de beste bildene får hun alt til å stemme. De har en flytende energi, en balansert eleganse der konflikt og kontrast går hånd i hånd med ro og harmoni.

Lars Elton er kritiker, frilandsjournalist og redaktør. Han er kunst- og arkitekturkritiker i Dagsavisen, han har vært anmelder i VG i en årrekke og skriver om kunst- og kulturrelaterte emner i et bredt utvalg  publikasjoner.